BRD a lansat înscrierea la programul DOR, ediția a III-a

30 martie 2015, Chișinău. Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a lansat cea de-a treia ediție consecutivă a programului DOR – ”Diaspora * Origini * Reveniri”, destinat copiilor și adolescenților din diasporă.

Programul se desfășoară sub înaltul patronaj al Prim-ministrului Republicii Moldova, Dl Chiril Gaburici, și are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate cu țara lor de baștină, Republica Moldova.

În perioada 20-27 august 2015, 120 de tineri ai diasporei din diferite țări și din Republica Moldova vor participa la tabăra de vară DOR. În agendă sunt planificate activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întâlniri oficiale. Toate activitățile vor fi desfășurate într-un stil interactiv, pentru a stimula creativitatea participanților.

Copiii și tinerii vor avea ocazia să vorbească în limba română, să cunoască tradițiile neamului din care provin, să descopere elemente de istorie și tradiții prin practicarea meșteșugurilor naționale, gătirea bucatelor, dansului popular dar și vizitarea locurilor din patrimoniul național.

Selectarea viitorilor participanților la program va avea loc conform ordinii dosarelor complete depuse. Aceștia trebuie să corespundă următoarelor criterii: vârsta cuprinsă între 12-17 ani; să înțeleagă și să poată comunica la nivel de bază în limba română; să informeze cel puțin 3 copii de peste hotare despre tabăra DOR 2015; și să procure biletul tur-retur.

Dosarele vor fi colectate până la completarea celor 120 de locuri.

Mai multe informații despre program și modalitatea de participare sunt descrise pe pagina web.

Programul DOR este organizat de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora și a fost implementat pentru prima dată în 2013. La programul-pilot din anul 2013 au participat 25 de tineri moldoveni din Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, inclusiv din Republica Moldova. Programul DOR-2014 a fost îmbunătățit în conformitate cu rezultatele evaluărilor părinților, participanților, a trainerului, dar și a echipei proiectului. Ediția a doua a programului din 2014 a găzduit 101 copii și tineri din Italia, Portugalia, Grecia, Canada, Kazahstan, Ucraina, Franța, Marea Britanie, Spania și din Republica Moldova. Printre participanții din Republica Moldova au fost și tineri din familiile migranților reîntorși acasă.

 

Acest website este produs datorită suportului financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul Migrației și Dezvoltării”, implementat de către Misiunea OIM în Moldova în parteneriat cu Biroul pentru relații cu diaspora.